Arbeidsrecht

Een advocaat arbeidsrecht is een specialist die werknemers en werkgevers bijstaat in allerlei juridische kwesties met betrekking tot arbeidsovereenkomsten, ontslagzaken, en andere arbeidsrechtelijke zaken. Dit rechtsgebied is complex en onderhevig aan regelmatige wijzigingen, wat het belangrijk maakt om juridisch advies in te winnen bij een goede arbeidsrecht advocaat die voldoende op de hoogte is van de actualiteit in het arbeidsrecht, vooral als sprake is van conflicten op de werkvloer of beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
Mr. M.F. Schouten
Advocaat
Arbeidsrecht

De heer M.F. (Michiel) Schouten is als gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat voldoende ervaren en op de hoogte van de actualiteiten binnen het arbeidsrecht. Dit komt mede doordat hij is aangesloten bij de vereniging van arbeidsrecht advocaten Nederland (VAAN). Voor praktijkervaringen van anderen die door arbeidsrecht advocaat M.F. Schouten zijn bijgestaan voor advies, belangenbehartiging of procesvoering wordt u verwezen naar de recensies en beoordelingen die de afgelopen jaren zijn achtergelaten in Google bij Schouten Advocaten Zeist.

Het belang van een arbeidsrechtadvocaat

Het arbeidsrecht is essentieel voor het regelen van de rechten en plichten tussen werknemers en werkgevers. Het arbeidsrecht is een dynamisch rechtsgebied waarin de wetgeving regelmatig verandert. Zo werd in 2015 de Wet werk en zekerheid (WWZ) ingevoerd, die het ontslagrecht wijzigde, en per 2020 werd het nieuwe arbeidsrecht via de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht, die invloed had op onder andere de ketenregeling en de transitievergoeding. Deze wijzigingen maken het voor beide partijen bij een arbeidsovereenkomst noodzakelijk om goed geïnformeerd te zijn over hun juridische positie. Daarom is het inschakelen van een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat vaak cruciaal bij arbeidsrecht kwesties.

Ontslagzaken en beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Een veelvoorkomend onderwerp in het arbeidsrecht betreft ontslag. Wanneer een werknemer zijn arbeidsovereenkomst beëindigt of wanneer een werkgever besluit om de arbeidsovereenkomst van een werknemer te willen beëindigen, kunnen er juridische complicaties ontstaan. Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst op een selectief aantal grondslagen worden ingestoken. Dit kan plaatsvinden door wederzijds goedvinden, bedrijfseconomische redenen of om dringende redenen die ontslag op staande voet rechtvaardigen.

  • Beëindiging door wederzijds goedvinden: Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst in goed overleg tussen werknemer en werkgever kan een vaststellingsovereenkomst (VSO) worden opgesteld. Het is belangrijk dat beide partijen goed begrijpen welke rechten en plichten hierin vastgelegd worden, bijvoorbeeld met betrekking tot WW-rechten of het recht op een transitievergoeding.
  • Ontslag om bedrijfseconomische redenen: Soms moet een arbeidsovereenkomst beëindigd worden vanwege bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf in financiële problemen verkeert. Bij dergelijk ontslagen is het belangrijk dat de werkgever zich aan de regels houdt van het UWV en de uitvoeringsregels, zoals de vaststelling van de juiste ontslagvolgorde, het afspiegelingsbeginsel en het opstellen van de nodige documenten. Werknemers hebben recht op een transitievergoeding en andere rechten die geregeld worden in de WAB.
  • Ontslag op staande voet: Dit is een ontslag waarbij een werkgever een werknemer met onmiddellijke ingang ontslaat. Dit kan uitsluitend bij ernstige en dringende redenen zoals wettelijk omschreven in 7:678 BW. Het ontslag op staande voet wordt strikt gereguleerd door het burgerlijk wetboek, en de werknemer heeft recht op juridische bijstand om te beoordelen of het ontslag terecht is. Sterker nog, door de ingetreden WAB in 2020 geldt dat werknemers zelfs tot en met de Hoge Raad kunnen ageren tegen het ontslag met als doel om het door de werkgever verstrekte ontslag te laten vernietigen. Het is daarom in geval van een (dreigend) ontslag op staande voet zeer aanbevelingswaardig om tijdig juridische ondersteuning in te schakelen. De arbeidsrecht-advocaten van Schouten Advocaten kunnen de situatie zorgvuldig beoordelen en u het beste advies geven over de te nemen stappen.

De rol van de arbeidsrechtadvocaat bij re-integratie en ziekteEen ander belangrijk aspect van het arbeidsrecht betreft ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Wanneer een werknemer langdurig ziek is, heeft hij recht op doorbetaling van het loon en is de werkgever verplicht om zich in te spannen voor re-integratie en zich hierbij periodiek in contact te treden met de bedrijfsarts of arboarts. Dit betekent dat de werkgever moet proberen de werknemer weer in het werkproces te integreren, bijvoorbeeld door het aanbieden van aangepast werk.Als er een conflict ontstaat over de re-integratie of als de werknemer onvoldoende meewerkt, kan een arbeidsrechtadvocaat adviseren en u daarin bijstaan. Daarnaast kan een advocaat assisteren bij het opstellen van een plan van aanpak, de eerstejaarsevaluatie en het voorkomen van verdere juridische complicaties, zoals het beëindigen van het dienstverband tijdens ziekte.

Arbeidsconflicten en juridische bijstand

Wanneer er sprake is van een arbeidsconflict, bijvoorbeeld als een werkgever stelt dat sprake is van een disfunctionerende werknemer of van een verstoorde werkrelatie, dan kan een arbeidsrechtadvocaat optreden als adviseur. Zo zal bij disfunctioneren ten alle tijde sprake moeten zijn van voldoende dossiervorming waaruit blijkt dat de werknemer meer dan voldoende gelegenheid en tijd is geboden voor verbetering. Hierbij zal concreet inzichtelijk gemaakt moeten zijn wat de elementen zijn van de functie die verbetering behoeven. Daarnaast zal ook toegezien moeten worden dat vanuit de werkgever ook voldoende hulpmiddelen hiervoor ter beschikking worden gesteld. Denk hierbij aan scholing of opleiding, maar ook aan begeleiding van een collega. Het is in ieder geval zaak dat u (ongeacht de grondslag) ingeval van signalen dat de werkgever de arbeidsovereenkomst ter discussie stelt dat u primair uw rechtspositie laat beoordelen naar de huidige stand van zaken. Vervolgens zal worden bezien hoe die rechtspositie kan worden versterkt, niet alleen voor een mogelijke gerechtelijke procedure maar ook voor een onderhandelingspositie indien er mogelijk door partijen toegewerkt kan worden naar een minnelijke regeling op basis waarvan het conflict kan worden beëindigd. De heer mr. M.F. (Michiel) Schouten heeft talloze arbeidsrecht kwesties en bijbehorende juridische aspecten behandeld voor zowel werknemers als voor werkgevers. Hij heeft daarom kennis en ervaring van beide kanten van de tafel en kan deze kennis nagelang inzetten in uw specifieke geval en bijbehorende rechtspositie om als advocaat te helpen bij het onderhandelen over een minnelijke oplossing via een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst op grond waarvan de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd of voor het herstructureren van de arbeidsrelatie.In gevallen van arbeidsconflicten waarbij een werknemer ontslagen dreigt te worden, is het essentieel om snel juridische bijstand te zoeken. De juiste advocaat kan een ontslagzaak behandelen en zorgen voor een goede verdediging van de rechten van de werknemer. Indien nodig kan de advocaat ook een procedure starten om het ontslag aan te vechten, of om de werkgever te dwingen een transitievergoeding te betalen.

Het opstellen van arbeidsovereenkomsten en vaststellingsovereenkomsten

Voor zowel werkgevers als werknemers is het belangrijk om arbeidsovereenkomsten zorgvuldig op te stellen. Dit document regelt de arbeidsvoorwaarden en de rechten en plichten van beide partijen. Een arbeidsrecht advocaat kan helpen bij het opstellen of herzien van arbeidsovereenkomsten, zodat deze voldoen aan de wet- en regelgeving en de belangen van de cliënt beschermd worden.In geval van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan een advocaat ook een vaststellingsovereenkomst opstellen. Dit document legt de afspraken vast over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals de hoogte van de transitievergoeding, de eventuele outplacementbegeleiding, en de beëindiging van concurrentiebedingen. Bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is het essentieel dat de werknemer goed begrijpt wat de juridische gevolgen zijn, vooral met betrekking tot het recht op een WW-uitkering en andere rechten.

Juridische ondersteuning en deskundig advies

Goede arbeidsrecht advocaten biedt niet alleen advies over ontslag en arbeidsconflicten, maar kan ook strategisch advies geven over de lange termijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor het opstellen van arbeidscontracten die de belangen van de werkgever beschermen en voor het voorkomen van juridische geschillen. De advocaat kan de werkgever adviseren over het naleven van de regels in de wet arbeidsmarkt en het nemen van de juiste stappen om arbeidsgeschillen te voorkomen.

Arbeidsrecht voor zowel werkgevers als werknemers

De arbeidsrechtadvocaten van Schouten Advocaten werken zowel voor werkgevers als werknemers en bieden juridische bijstand die gericht is op het oplossen van conflicten op een eerlijke en professionele manier. Werkgevers kunnen profiteren van het deskundige advies van een advocaat om te zorgen voor een juiste uitvoering van ontslagzaken, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, en het vermijden van onnodige kosten door slechte contracten of misverstanden. Werknemers kunnen terecht bij een arbeidsrechtadvocaat voor het verdedigen van hun rechten bij ontslag, het onderhandelen over een transitievergoeding, of het beoordelen van de gevolgen van een ziekte voor hun arbeidsovereenkomst.

Juridisch advies bij ontslag en arbeidsconflicten

In het geval van ontslag of een arbeidsconflict is het van belang om zo snel mogelijk juridische bijstand in te schakelen. De arbeidsrechtadvocaat van Schouten Advocaten zal de situatie in eerste instantie voor u beoordelen, de belangen van u als de cliënt goed in kaart brengen, en u daarover in heldere taal adviseren over de beste strategie om de zaak aan te vliegen en op te lossen. Dit kan variëren van onderhandelen over een betere vaststellingsovereenkomst tot aan het voeren van een gerechtelijke procedure bij de kantonrechter. In veel gevallen kan het tijdig inschakelen van juridische ondersteuning onnodige kosten en schade voorkomen. Vaak leidt dit ook ertoe dat strategisch gewerkt kan worden aan een onderhandelingspositie die ten behoeve van u zal worden ingenomen.ConclusieHet inschakelen van een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat is essentieel voor de rechtspositie van u als werkgever of als werknemer bij het oplossen van arbeidsrechtelijke kwesties. Of het nu gaat om ontslag, arbeidsconflicten, ziekte, of het opstellen van arbeidsovereenkomsten, een goede advocaat biedt deskundig advies en zorgt ervoor dat de rechten en plichten van beide partijen goed worden nageleefd. Door tijdig juridisch advies in te winnen, kunnen zowel werkgevers als werknemers problemen voorkomen en hun belangen op de juiste manier beschermen.

Uw contactpersoon is: dhr. mr. M.F. (Michiel) Schouten.

Vragen
?

Neem contact op met

Mr. M.F. Schouten

Maak kennis met Schouten Advocaten, u bent welkom voor een Probleemanalyse.
NEEM CONTACT OP
NEEM CONTACT OP
Contact
Contact

Contact met Schouten Advocaten

Neem conatct op
stuur ons een bericht
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.
Dank u wel. Uw bericht is succesvol verstuurd!
Er is helaas iets fout gegaan.