Aandeelhouders geschillen

Wanneer de aandeelhouders in een B.V. onderling ruzie hebben of niet meer op een lijn liggen gaat dat veelal ten koste van de resultaten van de onderneming. Daar is niemand bij gebaat. Een geschil tussen de aandeelhouders kan een onderneming volledig lam leggen met alle gevolgen van dien. Zeker wanneer de verdeling 50 / 50 is, ontstaat een lastige situatie. Als er in de statuten een blokkeringsregeling is opgenomen is het lastiger om uit elkaar te gaan dan wanneer dat niet het geval is. Na de wetswijziging in 2012 is het voor een B.V. niet meer verplicht om een blokkeringsregeling in de statuten op te nemen. Afhankelijk van de situatie waarin u als aandeelhouder verkeert (wel of geen blokkeringsregeling, meer- of minderheidsaandeelhouder etc.) zijn er diverse mogelijkheden om uit de impasse te komen. De wet biedt twee mogelijkheden om, ondanks een geschil, toch uit elkaar te gaan:
- de geschillenregelingsprocedure;
- de enquêteprocedure.
Door de Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure zijn deze twee procedures per 1 januari 2025 gemoderniseerd.
Geschillenregeling
In de geschillenregelingsprocedure is geregeld dat aandeelhouders, die de vennootschap ernstig schaden, gedwongen kunnen worden uitgekocht door medeaandeelhouders.Ook is opgenomen dat aandeelhouders, wiens belangen ernstig worden geschaad, het recht hebben om uitgekocht te worden.De nieuwe wet regelt dat de Ondernemingskamer van Hof Amsterdam deze procedures behandelt, wat een snelle en deskundige afronding waarborgt.Daarnaast breidt de wet de gronden uit waarop en aan wie de procedures kunnen worden toegewezen, wat de regeling laagdrempeliger maakt.
Enqueteregeling
De enquêteprocedure stelt de Ondernemingskamer in staat om op verzoek van belanghebbenden, zoals aandeelhouders, maatregelen te treffen bij wanbeleid.Een nieuwe toegangseis voor kapitaalverschaffers van beursvennootschappen verduidelijkt de toegang tot een enquêteprocedure, naast de bestaande eisen.
Praktische regeling
In de praktijk is het ook mogelijk dat de advocaten van partijen proberen een oplossing te zoeken die voor alle partijen acceptabel is. Deze afspraken komen dan vast te liggen in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. Op deze manier hoeft de Rechter er niet aan te pas te komen.Mr. R.S. Schouten is praktisch ingesteld en gaat graag voor u na of een geschil goed en efficiënt kan worden opgelost buiten de rechter.
Bevindt u zich in de vervelende situatie van een geschil met de overige aandeelhouder(s)?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons op om te bezien wat wij voor u kunnen betekenen. Hoe langer u wacht, hoe vervelender de situatie meestal wordt.