Echtscheiding

Bij het beëindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, kan de hulp van een echtscheidingsadvocaat van onschatbare waarde zijn. Of u nu samen met uw ex-partner een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat wilt inschakelen of elk een eigen advocaat nodig hebt, er zijn veel verschillende zaken te regelen.
Mw. mr. M.H. van den Berg
Advocaat
Echtscheiding

Bij een scheiding komen vaak complexe juridische, financiële en emotionele vraagstukken kijken, die het goed regelen van de scheiding noodzakelijk maken. De hulp vragen van een echtscheidingsadvocaat of mediator is de eerste stap die dan gezet zou moeten worden.

De rol van een echtscheidingsadvocaat

Wanneer u wilt scheiden, moet er veel geregeld worden, zoals afspraken over de verdeling van vermogen, partneralimentatie en de minderjarige kinderen. De echtscheidingsadvocaat speelt hierbij een cruciale rol, niet alleen bij het verstrekken van juridisch advies en indienen van het verzoekschrift echtscheiding, maar ook bij het afspraken maken, het opstellen van documenten zoals een echtscheidingsconvenant en het aanvragen van voorlopige voorzieningen via de rechtbank.

Voor het indienen van een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is een advocaat nodig. Een geregistreerd partnerschap ontbinden kan, als u samen kinderen hebt, ook alleen via de rechtbank met hulp van een advocaat.

In veel gevallen kan een ervaren advocaat je helpen om juridische conflicten te vermijden, ook als je al afspraken hebt gemaakt met je ex-echtgenoot of ex geregistreerd partner. Bij een echtscheiding spelen verschillende factoren een rol en alle onderwerpen van belang moeten goed  geregeld en vastgelegd worden.  

Het belang van een goede advocaat

Het kiezen van de juiste advocaat bij een scheiding is van groot belang. Uw advocaat dient niet alleen goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving, maar ook in staat zijn om uw belangen op een efficiënte en zorgvuldige manier te behartigen. Een advocaat of mediator stelt belangrijke documenten op, zoals het echtscheidingsverzoek en het ouderschapsplan, en zorgt ervoor dat alle stappen in de scheidingsprocedure op de juiste manier worden gezet.

Wat houdt een echtscheidingsprocedure in?

Het proces van scheiden omvat verschillende stappen en kan zowel via een gemeenschappelijk verzoek als via een eenzijdig verzoekschrift verlopen. Een gemeenschappelijk verzoek is vaak minder belastend voor beide partijen en leidt sneller tot een echtscheiding. Als u niet samen met uw (toekomstige) ex-partner tot afspraken kunt komen, kan het nodig zijn om een eigen advocaat in de arm te nemen die een eenzijdig verzoekschrift indient bij de rechtbank.

Gezamenlijke echtscheiding of eigen advocaat?

In het geval van een gezamenlijke echtscheiding is het mogelijk om met één advocaat te werken, die namens beide partijen het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient. Deze advocaat stelt een echtscheidingsconvenant (lees: contract) op, waarin afspraken worden vastgelegd over de verdeling van een gemeenschap van goederen of afwikkeling huwelijkse voorwaarden, alimentatie, en afspraken over de kinderen. Dit convenant wordt vervolgens naar de rechter gestuurd met de vraag de echtscheiding uit te spreken en de afspraken op te nemen in een beschikking.

Het voordeel van een gezamenlijke advocaat is dat de kosten vaak lager zijn en het proces minder tijdrovend is.

Als het niet lukt om samen, met bijstand van een advocaat of mediator, met uw ex-partner tot een akkoord te komen, is het noodzakelijk  om ieder een eigen advocaat in te schakelen. De advocaat dient dan namens u een eenzijdig verzoek echtscheiding in. De andere echtgenoot kan met hulp van een advocaat daarop reageren en kan ook zelf een verzoek aan de rechter doen.

Echtscheiding met minderjarige kinderen

Een van de belangrijkste aspecten bij een echtscheiding is de zorg voor de minderjarige kinderen. Zij moeten van een scheiding niet de dupe worden. Ouders moeten zich realiseren dat ook na echtscheiding de relatie als ouder in stand blijft en het in het belang van met name ook de kinderen is dat er rust is en geen discussie tussen ouders. Het is daarom essentieel bij een scheiding als ouders samen goede afspraken te maken over met name de omgangsregeling, de kinderalimentatie en hoe beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding van het kind.

Bij de vraag hoe de kosten van verzorging en opvoeding worden verdeeld is niet alleen de hoogte van het bedrag van belang maar kan ook een keuze worden gemaakt of de ex-partner de kinderbijdrage betaalt aan de andere ouder of dat er een kinderrekening wordt geopend waarvan de kosten van het kind worden betaald.

De gemaakte afspraken worden meestal in een ouderschapsplan vastgelegd.

Als u het moeilijk vindt om hierover samen met uw ex-partner tot afspraken te komen, kan mediation een nuttige oplossing zijn. Een mediator ondersteunt bij het vinden van een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.  Ook een advocaat kan helpen bij het maken van afspraken en de afspraken vastleggen in een ouderschapsplan.

Voorlopige voorzieningen

Als u wilt scheiden kan het soms nodig zijn om voorlopige voorzieningen aan te vragen bij de rechter. Het kan zijn dat u en uw ex-partner het niet eens kunnen worden over tijdelijke afspraken zoals de financiële bijdrage voor de kinderen of andere echtgenoot, bij wie de kinderen gaan wonen, de omgangsregeling tussen de kinderen en de andere ouder, of wie er in het huis blijft wonen. Een voorlopige voorziening is een tijdelijke regeling die geldt totdat de definitieve echtscheidingsbeslissing is genomen.

De advocaat dient het verzoek tot voorlopige voorziening in bij de rechtbank, uw ex-partner kan daar zijn of haar mening over geven en/ of zelf een verzoek doen. De rechter beslist over de tijdelijke afspraken. Het is belangrijk om te weten dat geen hoger beroep mogelijk is tegen de beslissing over voorlopige voorzieningen. Zodra de rechter een beslissing heeft genomen, is deze bindend totdat de echtscheiding definitief is geregeld.

Fiscale gevolgen en alimentatie

Na een echtscheiding kunnen er ook fiscale gevolgen zijn. Vanaf het moment dat het verzoek echtscheiding is ingediend en u en uw ex-partner niet langer op hetzelfde woonadres zijn ingeschreven bent u niet langer fiscaal partner.

Het kan ook zijn dat u recht hebt op bepaalde toeslagen van de overheid. Het is belangrijk als u gaat scheiden dat u zich daarvan bewust bent en eventueel hulp inschakelt bij het aanvragen of aanpassen van toeslagen.

Als er kinderen in het spel zijn, kan er sprake zijn van kinderalimentatie. De ouder die niet de hoofdverzorgende is, is verplicht bij te dragen aan de kosten van de opvoeding van de kinderen. Tenzij ouders anders afspreken zijn de tabellen van NIBUD leidend voor de vraag hoe hoog de kosten van de kinderen zijn.

Daarnaast kan partneralimentatie een rol spelen. De minst verdienende partner kan recht hebben op een bijdrage in het levensonderhoud. Van belang is welk alimentatiebedrag de alimentatiegerechtigde nodig heeft om de levensstandaard van het huwelijk te kunnen voortzetten, in aanvulling op het eigen inkomen dat wordt verdiend of verdiend kan worden.

De ex-partner hoeft in principe niet meer te betalen dan zijn draagkracht toelaat.

Echtscheiding en de woning

Als u samen een woning in eigendom hebt, moeten er afspraken worden gemaakt over wat er met de woning gebeurt.

Het kan zijn dat de woning verkocht moet worden en de opbrengst wordt verdeeld, of dat een van de partners de ander uitkoopt. Bij het uitkopen moet er ook aandacht worden besteed aan de hypotheek, zodat de ene partner niet meer aansprakelijk is voor de hypotheek na de scheiding.

Als er sprake is van een huurwoning moet er worden afgesproken wie van de echtgenoten na de echtscheiding het huurrecht krijgt.

Financiële afwikkeling

Als u bent gehuwd in gemeenschap van goederen moet er scheiding en deling van deze gemeenschap plaats vinden. Bent u gehuwd voor 1 januari 2018 dan is er sprake van een algehele gemeenschap van goederen: alle vermogensbestanddelen die aanwezig zijn op het moment dat u gaat scheiden moeten worden gedeeld. Niet in de algehele gemeenschap valt wat met een uitsluitingsclausule als schenking of uit erfenis is verkregen. Is geld uit erfenis of schenking onder uitsluitingsclausule gebruikt voor gemeenschappelijke zaken dan bestaat er een recht op vergoeding door de gemeenschap.

Bent u gehuwd na 1 januari 2018 dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. In dat geval moet in kaart worden gebracht wat er aan vermogen aanwezig was op de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap en wat er is ten tijde van de echtscheiding. De vermogenstoename moet worden gedeeld.

Wanneer u voorafgaand of tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt dan is de inhoud van deze akte van belang voor de vraag waar ieder recht op heeft. Tegenwoordig is vaak een periodiek en/of finaal verrekenbeding opgenomen.

De echtscheiding definitief maken

Een echtscheiding is definitief als de rechter in zijn uitspraak de echtscheiding heeft uitgesproken en de beschikking van de rechtbank is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit betekent dat u pas na inschrijving van de beschikking officieel gescheiden bent of het geregistreerd partnerschap juridisch is beëindigd.

Mediation en het belang van goed overleg

Mediation kan een nuttige oplossing zijn om conflicten ook in de toekomst te vermijden door samen goede afspraken te maken. De mediator helpt om de communicatie tussen u en uw ex-partner te verbeteren en ondersteunt bij het vinden van oplossingen voor geschilpunten die spelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de verdeling van de bezittingen, de zorg voor de kinderen, of de alimentatie. Het document dat de mediator opstelt en waarin de afspraken worden vastgelegd wordt echtscheidingsconvenant genoemd.

Het voordeel van mediation is dat het vaak sneller en goedkoper is dan een rechtszaak. Daarnaast wordt er vaak meer rekening gehouden met de verschillende emoties van beide partijen, wat kan helpen om de scheiding op een minder conflictueuze manier af te handelen.

Als afspraken maken in de mediation niet lukt, is het nodig dat beide echtgenoten allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Als u een eigen advocaat benadert kan diegene namens u de scheiding aanvragen. Uw ex-partner heeft dan een eigen advocaat nodig om zijn of haar belangen te behartigen.

Hulp van gespecialiseerde advocaten

Het inschakelen van een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat is verstandig, vooral als er complexe financiële of juridische kwesties spelen, zoals het hebben van een bedrijf of pensioenrechten. Gespecialiseerde advocaten hebben kennis van alle aspecten van het echtscheidingsrecht en kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes.

De rol van de rechter

Als er sprake is van een gemeenschappelijk verzoek echtscheiding neemt de rechter de afspraken die de echtgenoten zelf hebben gemaakt in het convenant en ouderschapsplan in principe over.

Als er sprake is van een eenzijdige procedure dan moet de rechter beslissen over alle verzoeken die zijn gedaan. Voor de rechter zijn waar het betreft de kinderen hun belangen een belangrijk criterium. Voor de andere verzoeken gaat het met name om een juridische beoordeling. De rechter neemt uiteindelijk de beslissing, maar een goede voorbereiding door u en uw advocaat is van groot belang.

Het belang van een goede advocaat

Het kiezen van de juiste advocaat bij een scheiding is van groot belang. Uw advocaat dient niet alleen goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving, maar ook in staat zijn om uw belangen op een efficiënte en zorgvuldige manier te behartigen. Een advocaat of mediator stelt belangrijke documenten op, zoals het echtscheidingsverzoek en het ouderschapsplan, en zorgt ervoor dat alle stappen in de scheidingsprocedure op de juiste manier worden gezet.

Conclusie

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel juridische, financiële en emotionele impact heeft. Het is belangrijk om een ervaren advocaat of mediator in te schakelen die u kan helpen bij het maken van de juiste keuzes, het vastleggen van afspraken en het regelen van alles wat nodig is om de scheiding definitief te maken. Of u nu kiest voor een gezamenlijke advocaat of ieder een eigen advocaat inschakelt, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en te zorgen voor een eerlijke en rechtvaardige oplossing voor alle betrokkenen.

Heeft u vragen? Neem hiervoor contact op met mevrouw mr. M.H. Van den Berg. Zij heeft ca. 40 jaar ervaring met echtscheidingen en alles wat erbij komt kijken.

Vragen
?

Neem contact op met

Mw. mr. M.H. van den Berg

Maak kennis met Schouten Advocaten, u bent welkom voor een Probleemanalyse.
NEEM CONTACT OP
NEEM CONTACT OP
Contact
Contact

Contact met Schouten Advocaten

Neem conatct op
stuur ons een bericht
*Wij waarderen uw interesse in Schouten Advocaten, maar willen u erop wijzen dat wij helaas geen pro-deo of toevoegingszaken behandelen.
Dank u wel. Uw bericht is succesvol verstuurd!
Er is helaas iets fout gegaan.